dinsdag 3 juni 2014

Veelgehoorde beeldvorming/aannames ten aanzien van de groepering



Het indelen in groeperingen, de zogeheten sociale stratificatie ofwel hokjesgeest, is iets wat al sinds het begin van de mensheid speelt. Vroeger werd dit voornamelijk gedaan op basis van economische klasse en status, tegenwoordig spelen meerdere kenmerken een rol. (Elchardus, 2007) Dit kan je beroep zijn, je seksuele voorkeur, je leeftijd of misschien wel je religie. 

Bij het indelen in groeperingen hoort ook een bepaalde beeldvorming. Over de doelgroep minima zijn dit veelal negatieve vooroordelen die de mensen uitspreken. Zo zeggen ze dat: armoede eigen schuld is, ze altijd drugs/alcohol gebruiken, geen nagel aan hun kont te krabben hebben, maar wel dure auto's rijden, de minima's lui zijn en niet willen werken, asociaal en altijd alleen buitenlanders zijn. (NU, 2012)

Bovenstaande beeldvorming wordt door docent en filosoof Rene Gabriels ook aangehaald. Iets aan armoede doen is in zijn beleving ook iets doen aan de beeldvorming. "Het probleem wordt geïndividualiseerd, het probleem ligt bij jezelf." (Gabriels, 2014) 
Andere negatieve beeldvorming die meneer Gabriels benoemt is dat armoede niet het probleem is maar de armen zelf, dat armen niet willen werken, hulp aan armen is eerder een kwestie van barmhartigheid dan gerechtigheid en dat vooroordelen over arme mensen veel door burgers en ook media gereproduceerd worden. Met name berichten over uitkeringsfraude bijvoorbeeld dragen hieraan bij.

Het ervaren van deze negatieve beeldvorming wordt bevestigd door de geïnterviewde personen vanuit de projectgroep: zij bevestigen dit maatschappelijk beeld en de ervaring hiervan. 

Gelukkig zijn er ook positieve aannames met betrekking tot de groepering. Zo zou de groepering erg gastvrij zijn, voor je klaar staan en creatief zijn. (AD, 2008).

Positieve beeldvorming?

De beeldvorming over onze doelgroep is over het algemeen niet heel erg positief, toch zijn er enkele mensen die vinden dat het “allemaal wel meevalt” met deze vooroordelen. Dit kunnen we koppelen aan het begrip stereotypering. Georganiseerde kennis over een groep mensen. Het is een vereenvoudigde, meestal onjuiste weergave van de werkelijkheid. ( bijv. alle minima’s zijn lui en willen niet werken ). Zo hebben we een gastles gehad van Janna C. ( studente Social Work )  die vorig jaar stage heeft gelopen bij de Kredietbank. Zij heeft daar ook hele positieve dingen gezien namelijk mensen die over een enorme lading doorzettingsvermogen beschikken. Naast dit doorzettingsvermogen beschikt een grote groep ook over eerlijkheid, het probleem onder ogen durven zien en er niet meer voor weglopen, dit juist willen aanpakken!

Wanneer je naar de Kredietbank toegaat is dit vaak op vrijwillige basis. Dit kan ook nog in samenspraak met de maatschappelijke werker. De mensen die zelf ook dingen willen veranderen laten dit ook zien.

De bekende docent en filosoof aan de uni René Gabriels, stelde dat het de beeldvorming veranderd moet worden wil je iets kunnen veranderen. Hij zei tevens dat er op dit moment twee belangrijke trends plaatsvinden.
1) Sociale trend > toename van maatschappelijke problemen als armoede, criminaliteit en eenzaamheid.
2) Beleidstrends > gemeente opzadelen met steeds meer taken en bezuinigingen.

Een beeld wat vooral geschetst word is dat wanneer je een “loser” bent je hier zelf schuld aan bent. Net zoals dat wanneer je een “winnaar” bent dit komt door de eigen verdiensten. Dit kunnen we koppelen aan de attributietheorie, en dan het Self – Serving bias. Dit betekend dat wanneer je succes hebt dit aan jezelf ligt. En wanneer je faalt ligt het aan de externe omstandigheden waar je niets aan kunt veranderen.

Daarbij stelt Gabriels dat wanneer je het over de arme hebt, je ook naar de rijken moet kijken. Dit is namelijk een wisselwerking. 


Bronnen:


Elchardus, M. (2007) Sociologie: een inleiding. Amsterdam: Pearson Benelux B.V. 

Gabriels, R. (2014) College: Armoede in Limburg. 

Cremers, J ( 2014 ) Gastcollege: Kredietbank. 

Nu. (2012) Ik heb er schoon genoeg van alle negatieve vooroordelen over armoede en armen. Geraadpleegd op: http://www.nujij.nl/politiek/ik-heb-schoon-genoeg-van-alle-negatieve.14801164.lynkx
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten