maandag 12 mei 2014

HR17 Culturele antropologie en diversiteit 4

Welke individuele genderrolpatronen zie je terug bij de groep en het individu dat je hebt leren kennen? Met welke genderverwachtingen en -normen hebben de groep en het individu te maken? Hoe gaan de groep en het individu er tegenin en hoe gaan ze erin mee?

In onze samenleving zijn er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo worden de topfuncties in het bedrijfsleven voor een groot gedeelte ingevuld door mannen. Daarnaast verdienen veel vrouwen minder dan mannen.

Loonwijzer heeft berekend dat vrouwen gemiddeld in hun werkende leven 300.000 euro meer kunnen verdienen door andere keuzes te maken op werkgebied. Dat bedrag is gebaseerd op zes factoren die loonverschillen tussen mannen en vrouwen voor een groot deel verklaren:
1.            Fulltime/parttime
2.            Omvang bedrijf
3.            Leidinggevende
4.            Vast contract
5.            Extra opleiding/scholing
6.            Loopbaanonderbreking

Voor elke factor heeft Loonwijzer op basis van onze databases berekend hoe groot de impact ervan is op het loon over een periode van 30 jaar. Uitgaande van de huidige keuzes van vrouwen kom je al gauw op een bedrag van 300.000 euro dat vrouwen extra hadden kunnen verdienen (Loonwijzer, 2014).

Wel is er een afname te zien wat betreft de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo worden in veel huishoudens de huishoudelijke taken tegenwoordig eerlijker verdeeld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten