dinsdag 24 juni 2014

Planning manifestatie






Wanneer
Wie
Wat
Waar
Hoe
Waarom
9.00-10.00



Hele subgroep


Amanda & Kirsten


Tess & Rick


Dennis & Jessi
Voorbereiding manifestatie

Spellen en spullen klaarzetten.

Voedselpakket samenstellen.

Blanco kraam in orde maken + zwart doek

Sporthal
Spullen klaarzetten & laatste voorbereidingen treffen.
Zodat we om 10.00 kunnen starten met onze manifestatie.
10.00 – 10.15
Hele subgroep
Opening manifestatie!!
Sporthal
De directeur Ellen Laeven zal de manifestatie openen.
-           
10.15 – 14.00


10.15 – 11.30







11.30 – 12.45








12.45 – 14.00 




Hele subgroep


Rick & Kirsten

Dennis & Tess

Amanda & Jessi



Rick & Jessi

Amanda & Tess

Dennis & Kirsten




Jessi & Dennis

Rick & Tess

Amanda & Kirsten
Manifestatie


Voedselpakket

Blanco kraam 

Rad van
diversiteit


Blanco kraam

Voedselpakket

Rad van diversiteit



Voedselpakket

Rad van diversiteit

Blanco kraam
Sporthal




Door middel van twee spellen en een heleboel info willen we onze bezoekers op een leuke wijze informeren.

Tijdens deze uren zullen we allemaal wisselen bij de activiteiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen over alle onderdelen voldoende weet.
Tijdens onze manifestatie willen we onze bezoekers met een blanco blik benaderen.

Spel 1 heeft te maken met het vertellen van persoonlijke informatie, etikettering en intersectioneel denken.

Spel 2 zet in op het aanpassingsvermogen en de creativiteit van de doelgroep.

Bij de zwarte wand hebben bezoekers de gelegenheid hun mening/ervaring op te plakken en de delen met de projectgroep. Ook wordt hier een versnapering aangeboden.
14.00 – 14.30
Hele subgroep


Jessi & Dennis

Rick & Tess

Amanda & Kirsten
Opruimen manifestatie

Voedselpakket

Rad van diversiteit

Blanco kraam
Sporthal
-
-
14.30 – ??
Hele subgroep
Gezamenlijke afsluiting + prijsuitreiking
Sporthal
Met alle groepen een gezamenlijke afsluiting houden.
-












 
 

Activiteiten manifestatie

Wanneer de bezoeker onze kraam bezoekt doorloopt hij de volgende activiteiten:

1. De bezoeker komt aan bij een blanco kraam waar niet op vermeld wordt om welke groepering dit gaat. Op deze manier kan de bezoeker zich nog geen beeld vormen van de groepering die de projectgroep in kaart brengt.

2.De bezoeker loopt vervolgens door naar spel 1: het rad van diversiteit. In dit rad zitten alle aspecten van de diversiteitscirkel. Het is de bedoeling dat de bezoeker aan het rad draait en daarbij dus uitkomt op één aspect van de cirkel. Bij ieder aspect van de cirkel stelt de projectgroep een vraag aan de bezoeker bijvoorbeeld: "Welke religie hebt u?" Het is de bedoeling dat de bezoeker hierdoor ervaart hoe het is om persoonlijke informatie te delen. Hetgeen dat de bezoeker vertelt wordt op een pizzapunt geschreven in dezelfde kleur als het aspect van de diversiteitscirkel. Dit wordt op de bezoeker geplakt, zodat deze ervaart hoe het is om geëtiketteerd te worden. Om dit voor de bezoeker acceptabeler te maken zal de projectgroep zelf ook met persoonlijke informatie opgeplakt rondlopen.
Door het spelen van een spel met de diversiteitscirkel krijgt de bezoeker ook inzicht in het intersectionele denken: een mens is immers meer dan 1 zichtbaar aspect. 

Koppeling naar spel 2: In de witte rand van het rad staan ingrediënten. Per beantwoorde vraag krijgt de bezoeker één ingrediënt. Afhankelijk van hoeveel vragen de bezoeker wil beantwoorden krijgt hij een hoeveelheid ingrediënten mee (op plastic kaartjes) naar spel 2.

3. De bezoeker loopt vervolgens door naar spel 2: het voedselpakket. Bij spel 1 heeft de bezoeker een aantal ingrediënten uit het Voedselpakket kunnen verdienen. De bezoeker krijgt allereerst de mogelijkheid in het aangeboden voedselpakket te kijken om een stukje inzicht te krijgen in wat daar allemaal in zit. De bezoeker krijgt op dat moment ook aanvullende informatie van de projectgroep over het voedselpakket, de inhoud en de Voedselbank.
Het is de bedoeling/uitdaging dat de bezoeker met de ingrediënten die hij/zij verdiend heeft een zo origineel mogelijk gerecht samen stelt. Op deze manier ervaart de bezoeker de kracht van de groepering: aanpassingsvermogen en creativiteit. Het moeten doen met hetgeen dat je hebt.

4. De bezoeker komt bij de zwarte muur en wordt gevraagd om zijn/haar ervaring op te schrijven op een stuk wit papier en dit op de muur te hangen. Hierbij gaat de projectgroep in gesprek met de bezoeker over diens mening en ervaringen. Wat vond de bezoeker van het feit dat de groepering niet bekend werd gemaakt? Wat vond de bezoeker van de spellen?

Ook krijgt de bezoeker hier een versnapering aangeboden om de bezoeker te bedanken voor zijn/haar deelname.




Doelen manifestatie



Voorafgaand aan de manifestatie hebben wij een viertal doelen opgesteld. Deze zijn:

1. Door het minimalistisch vorm te geven te geven van de kraam wordt beeldvorming en hokjes-plaatsing door de projectgroep voorkomen, en wordt de bezoeker zich bewust van het feit dat de groepering graag zonder vooroordeel en hokjesgeest gezien wil worden. 

Door het minimalistisch en geheel in wit vorm te geven van de kraam wil de projectgroep voorkomen dat de bezoeker een beeld krijgt van de groepering die hij of zij bezoekt. De kleur wit staat symbool voor minimalisme en een blanco beeld. 
Door het niet duidelijk te maken om welke groepering ons kraampje draait zullen mensen vooraf ook geen beeld (kunnen) vormen over de groepering voordat ze naar ons kraampje toe lopen. Bezoekers stappen dus zonder vooroordeel naar ons toe, waardoor de eerste indruk, met andere woorden het primary-effect uitgesteld wordt. (Zimbardo, 2013) Hiermee vermijden we etikettering van de groepering. (Jager, 2009)
De projectgroep is mede op dit idee gekomen door de afgenomen interviews, waarin als tip voor de manifestatie meegegeven werd om geen sticker te plakken. 
Om de ervaring van de bezoeker meetbaar te maken vragen wij de bezoeker om zijn/haar ervaring op te schrijven op wit materiaal en dit op te hangen aan de zwarte wand achter de kraam.

De Jager, H., Mok, A.L., & Sipkema, G. (2009). Grondbeginselen der Sociologie (13de dr.) Groningen/Houten: Noordhoff.

Zimbardo, P.G., Johnson, R. L., McCann, V., Moons, A., Bouman, G., & Caffin, E. (2013). Psychologie: Een inleiding. Amsterdam: Pearson.


2. Aan het eind van het eerste spel heeft de bezoeker ervaren hoe het is om informatie over jezelf prijs te geven en geëtiketteerd te worden, en daarmee meer inzicht en begrip voor de ervaringen en de kracht van de groepering. 


De projectgroep maakt een diversiteitscirkel (rad van diversteit) waarbij de bezoeker uitgedaagd wordt bij ieder aspect van de diversiteitscirkel iets over zichzelf te vertellen. Hetgeen dat de bezoeker vertelt wordt op een gekleurde pizzapunt geschreven en op de bezoeker geplakt, zodat deze ervaart hoe het is zoveel informatie van zichzelf bloot te geven en vervolgens hiermee geëtiketteerd te worden. De projectgroep wil het stukje etikettering laten ervaren omdat dit iets is waar de groepering zelf ook mee te maken krijgt.  (Jager, 2009) Deze etikettering is veelal negatief. Hiermee wil de projectgroep insteken op het aspect emotie, dat komt kijken bij het prijs geven van persoonlijke zaken. 

De projectgroep heeft zelf ook een aantal aspecten van de diversiteitscirkel op zich geplakt. Zo heeft de projectgroep aan de voorkant hun naam en beroep (student) geplakt. Dit is het eerste dat de bezoekers zien. Het stukje professionele socialisatie zorgt al voor een bepaald beeld bij de bezoeker. Dit heeft te maken met het halo-effect: het uitstralingseffect van één centrale eigenschap (student) die gecombineerd wordt met andere eigenschappen.

Aan de achterkant heeft de projectgroep de overige aspecten van de diversiteitscirkel op zich geplakt, om te laten zien dat je meer bent dan bijvoorbeeld het beroep dat je uitoefent. 

Op deze manier ervaart de bezoeker hoe het is om informatie over zichzelf bloot te geven, iets wat mensen uit de groepering sociale minima vaak ook moeten om bijvoorbeeld aanspraak te krijgen op een uitkering. (Huugens, 2014)

De Jager, H., Mok, A.L., & Sipkema, G. (2009). Grondbeginselen der Sociologie (13de dr.) Groningen/Houten: Noordhoff. 

Interview casemanager Sociale Dienst. Stefanie Huugens. Vrijdag 16 mei 2014.

Zimbardo, P.G., Johnson, R. L., McCann, V., Moons, A., Bouman, G., & Caffin, E. (2013). Psychologie: Een inleiding. Amsterdam: Pearson.
 
3.  Aan het eind van het eerste spel heeft de bezoeker een ervaring opgedaan met de diversiteitscirkel en daarmee het intersectioneel denken, waardoor de bezoeker zich bewust is van het feit dat een persoon uit meerdere aspecten bestaat en niet beoordeeld kan worden op basis van 1 aspect.

Door het doorlopen van de diversiteitscirkel krijgt de bezoeker meer inzicht in de verschillende aspecten die een persoon maken tot wie hij of zij is en zal de bezoeker hierdoor ook intersectioneel naar de groepering kijken. De projectgroep wil dit extra aanzetten door met de bezoeker hierover in gesprek te gaan, en zelf ook rond te lopen met aspecten van de diversiteitscirkel. 

Wanneer je intersectioneel denkt ben je in staat om tussen de verschillen van mensen de overeenkomsten te ontdekken en andersom. (Hoffman, 2009)  Dit betekent dat er binnen een groepering veel verschillen kunnen zitten: iedereen is immers anders. 

Hoffmann, E. (2009) Interculturele gespreksvoering. Bohn Stafleu van Loghum


4. Aan het eind van het tweede spel heeft de bezoeker ervaren hoe het is om creatief bezig te zijn met de spullen die je hebt. Dit sluit ook aan bij het aanpassingsvermogen van de groepering, wat wij als een kracht zien.

Bij het doorlopen van het diversiteitsspel winnen de bezoekers ook artikelen uit een door de Voedselbank verstrekt voedselpakket. Deze artikelen mag de bezoekers vervolgens uit het voedselpakket pakken en daarmee zo creatief mogelijk een gerecht samen stellen. Dit om de bezoeker ten eerste bewust te maken van wat er in een voedselpakket zit en om de bezoeker te laten ervaren hoe het is om hiermee een maaltijd samen te stellen. 

Een ons ervaring is beter dan een ton theorie, omdat je eigen ervaring een betekenis voor je heeft. (Dewey, 1981) Vanuit dit oogpunt wil de projectgroep de bezoeker dan ook een ervaring laten opdoen met een Voedselpakket. Door dit te koppelen aan de diversiteitscirkel wordt er een doorlopende lijn gecreëerd in de activiteiten binnen onze kraam, waardoor de ervaring sterker wordt.
De bezoeker wordt hierdoor geconfronteerd met het feit dat je over een zekere dosis aanpassingsvermogen moet beschikken, omdat je het maar moet doen met wat je krijgt. Dit is een kracht van de groepering sociale minima. (Driessens, 2010)


Dewey, J., (1981) The structure of experience, the lived experience. Chicago, University of Chicago Press

Driessens, K., Regenmortel, T., Vansevenant, K. (2010) Bind-Kracht in Armoede, Krachtgerichte hulpverlening in dialoog. Maatwerk,nummer 3 juni 2010.

 

maandag 16 juni 2014

Voorbereidingen Rad van Fortuin



Vandaag is de projectgroep begonnen met de voorbereidingen voor de manifestatie.

Eén van de activiteiten die de projectgroep wil neerzetten tijdens de manifestatie is het Rad van Fortuin; oftewel de diversiteitscirkel met een spelelement erin!

De voorbereidingen zijn in volle gang zoals hiernaast te zien.

Verdere updates volgen uiteraard snel!

dinsdag 3 juni 2014

Een beschrijving van de diversiteit binnen de groepering.

De groepering minima is heel divers. Dit betekent dat er niet één klassiek voorbeeld van Een Minima is: binnen de groepering vind je mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, verschillende etniciteiten, verschillende geloven etc.

Vanuit school hebben de opdracht gekregen om de doelgroep te bekijken aan de hand van de diversiteitscirkel.
Met deze methodiek kijk je vanuit meerdere  invalshoeken naar de persoon.  Door deze aanpak krijg je een intersectionele beschrijving van een persoon.


Wanneer je intersectioneel denkt ben je in staat om tussen de verschillen van mensen de overeenkomsten te ontdekken en andersom. (Hoffman, 2009)  
 


Overgenomen uit: ‘
Retourtje inzicht, creatief met diversiteit voor sociale professionals. 
(2009) van T. Loeffen & H. Tigchelaar

De diversiteitscirkel beschrijft 8 dimensies.                                    
1.       Sekse/ gender
2.       Religie/ levensbeschouwing
3.       Etniciteit
4.       Seksuele oriëntatie
5.       Levensfase/ generatie 
6.       Talent/ handicap
7.       Klassen
8.       Professionele socialisatie




Mede door het afnemen van interviews met personen uit de groepering is de projectgroep erachter gekomen dat er veel verschillen binnen deze doelgroep zijn.  Zo zijn er gezinnen, alleenstaande ouders, ouderen, jongeren, mensen met een hoge opleiding (eigen bedrijf) en mensen die door een bepaalde aandoening (handicap) niet kunnen werken. Dit heeft tot de conclusie geleid dat "De Minima" niet bestaat, simpelweg omdat er geen standaard type persoon is die tot deze groepering behoort.

Dit betekent ook dat er daardoor eigenlijk niet gesproken kan worden van een groepering, daar een groepering een groep een kleine sociale eenheid is die regelmatig contact met elkaar hebben en gekenmerkt wordt door overeenkomsten in waarden en normen. Eerder kun je spreken van een sociale categorie, daar dit een groepering is zonder direct contact met elkaar en overeenkomende waarden en normen. Ook kiest een sociale categorie niet voor de categorie waar ze toe ingedeeld worden, dit wordt opgelegd door anderen. (Jager, Mok & Sipkema, 2009)


Bronnen: 



Hoffmann, E. (2009) Interculturele gespreksvoering. Bohn Stafleu van Loghum
 
De Jager, H., Mok, A.L., & Sipkema, G. (2009). Grondbeginselen der sociologie (13e dr.) Groningen/Houten: Noordhoff. 
Loeffen, T., & Tigchelaar, H. (2013). Retourtje inzicht. Creatief met diversiteit voor sociale professionals. Bussum: Uitgeverij Coutinho.